Bovenlichten en snijramen in Nederland

De 19e eeuw (vervolg 7)

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc02321delft.jpg
Delft: drie cirkels?

dsc02603leiden.jpg
Leiden: of toch de zon of zelfs de maan?

Er zijn verschillende manieren om aan deze bovenlichten in Delft en Leiden een soort van betekenis te geven. De cirkel staat voor een gestyleerde krans of zon. Hij is ingeklemd tussen twee halve cirkels van iets groter formaat, waardoor de optie van drie zonnen of drie kransen toch wat onwaarschijnlijk wordt. Aangezien ook andere symbolen (zoals de ruit) ingeklemd kunnen zijn tussen twee halve cirkels, heb ik daar (nu) nog geen verklaring voor. Iets met de maan is heel onwaarschijnlijk omdat men aan de maan doorgaans geen positieve krachten toekende.

dsc02397schiedam.jpg
Schiedam: drie cirkels?

 
Het snijraam van Schiedam laat zien wat de volgende stap is. De drie 'cirkels' zijn evengroot. Toch is de middelste cirkel in feite nog een ovale cartouche en geen volledige cirkel. Maar dit kan te maken hebben met de ongelijke lengte en breedte van het venster. De maker van dit bovenlicht hecht kennelijk geen waarde meer aan het uitbeelden van een krans of zon. Het is het lijnenspel wat er toe doet, waarbij belangrijk is dat de roeden mooi raken aan de kozijnranden.
 

dsc03091deventer.jpg
Deventer: de twee halve cirkels raken elkaar.

 
Vergelijken we het bovenlicht van Deventer (hierboven) met dat van Amersfoort (hieronder), dan zien we in feite hetzelfde motief van elkaar rakende 'cirkels'.
 

dsc02000ijsselstein.jpg
Eenvoudig bovenlicht in IJsselstein

dsc03616afoort-muurhuizen.jpg
Amersfoort: snijraam in een van de muurhuizen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In dit bovenlicht in IJsselstein (links) zien we twee halve cirkels, die elkaar in de vertikale richting overlappen en een ovale cartouche vormen.  

dsc06376edam.jpg
Edam: dubbele figuur boven dubbele deuren.

 
Edam: hetzelfde idee als het raam in IJsselstein, maar nu dubbel, met als gevolg dat ze in de midden een ruit vormen.

dsc02400schiedam.jpg
Schiedam: moeilijk te dateren

 
We zullen steeds vaker tegen bovenlichten aanlopen, die lastig te dateren zijn. Bijzondere stijlkenmerken ontbreken. Of gebogen lijnen wel voldoende basis zijn om een dergelijk raam te dateren voor 1850 is dus ook maar de vraag. Tot hoe lang zijn de timmerlieden hun mallen blijven gebruiken?
 
Schilderijen en vroege foto's zullen uitkomst moeten bieden, alsmede ontwerptekeningen van architecten. Het Schiedamse snijraam (hierboven) is lastig, omdat het door het afwijkende ontwerp wel eens beter aan het eind van de 19e eeuw op zijn plaats zou kunnen zijn.
 

BACK

START

NEXT