Bovenlichten en snijramen in Nederland

Bovenlicht van januari 2009

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc07882sneek-kerstk.jpg
Sneek: stadhuis

 Het snijraam van het Sneker stadhuis is gemaakt in de tijd 1760-1763. Dit valt midden in de Rococo-periode ( 1750-1770).
De toenmalige gevel werd met een verdieping verhoogd en werd geheel in rococo-stijl gedecoreerd.
Het houtsnijwerk aan de gevel en in de deur van het stadhuis is gemaakt door Johann Georg Hempel, die ook het snijwerk van het Grietmanshuis in de Marktstraat maakte.
 
De kern van het stadhuis werd gebouwd in 1550. Een deel daarvan is nog terug te vinden in wat de Kleine Raadszaal wordt genoemd.
 
Het bordes voor de gevel werd aangebracht in de jaren 1744-1745 en werd bij de verbouwing in 1760 ongemoeid gelaten.
Op het schilddak van het raadhuis verrees bij die verbouwing een achtkantig koepeltorentje met gebeeldhouwde openingen.
 
Aan de bovenzijde van de deur is een schelpvormige krul gesneden met een weegschaal als symbool van de rechtsspraak. Aan de benedenzijde is in net zo'n krul een bloemenkorfje opgenomen, als symbool van bloei en voorspoed.

Boven het venster is een voorstelling gebeeldhouwd met een allegorische vrouwenfiguur die als attributen de wetstafelen draagt, symbolen van gerechtigheid.
Zij overhandigt een man een bundel met pijlen, symbool voor de Republiek der Verenigde Nederlanden en de eendracht.

De man beeldt de vrijheid uit, want hij draagt als attribuut een op een staak geplaatste hoed. Die hoed is het symbool van de vrijheid omdat in het oude Rome de slaven die door hun heer werden vrijgelaten, een hoed kregen om hun kaalgeschoren hoofd te bedekken.

Links op de achtergrond is een olifant gebeeldhouwd. Dit dier is het symbool van goedertierenheid en grootmoedigheid. Links op de voorgrond draagt een putto een pot met vuur, symbool van de hemel.

De overgang van de raadhuisgevel naar het schilddak wordt gevormd door een zware geprofileerde kroonlijst die wordt gedragen door acht consoles. Vier daarvan zijn gesneden in de vorm van putti. De naar beneden hangende putti in het midden dragen wetstafelen en een weegschaal en symboliseren daarmee het recht.

De putti op de hoeken met de zijgevels dragen een spiegel als symbool van zelfkennis en voorzichtigheid en een Mercuriushelm als symbool van handel. In de overige vier consoles zijn symbolen van de vier jaargetijden gesneden: bloemslingers (voorjaar), aren (zomer), druiven (herfst) en kweeperen (winter).

 


 

stadhuis-sneek-kl.jpg
stadhuis Sneek

BACK

START

NEXT