Bovenlichten en snijramen in Nederland

De Griffioen (vervolg 1)

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

griffioen-perzie.jpg
Griffioen, Perzische oudheid

ooststellingwerf-wapen.gif
Gemeentewapen van gemeente Ooststellingwerf.

Middeleeuws geloof
 
Als heraldisch symbool heeft ook de griffioen de betekenis van macht, strijdkracht en standvastigheid. Hij verenigt de kwaliteiten van de arend met de sterkte van de leeuw. Bij ons werd hij ook wel Grijp genoemd. Een plaatsnaam als Grijpskerk herinnert daar nog aan. De beide Stellingwerfse gemeenten in Zuidoost Friesland hebben de Grijpvogel in hun wapen.
 

In de Middeleeuwen gelooft men nog rotsvast in het bestaan van griffioenen.
 
Een 9e eeuws Iers schrijver Stephen Scotus nam aan dat griffioenen strict monogaam waren. Ze trouwden voor het leven en als een partner stierf bleef de ander alleen voor de rest van het leven en ging niet naar een nieuw maatje op zoek. Door zijn schrijven maakte de kerk de griffioen tot symbool van echtelijke trouw. Omdat in het dier een landdier en een luchtdier verenigd waren, werd de griffioen ook symbool voor Jezus Christus met zijn goddelijke en menselijke natuur.
Hildegard van Bingen weet kennelijk ook intieme details van de griffioenen, want zij schrijft, dat het vrouwtje, als ze in verwachting is, een grot zoekt met een nauwe opening maar ruim van binnen. Daarin bouwt ze een nest, waarin ze 3 grote eieren legt, ter grootte van die van een struisvogel, die ze bijzonder goed beschermt.
 
Volgens Stephen Friar geloofde men, dat de klauw van een griffioen medicinale effecten heeft en dat zijn veren een blinde weer kan laten zien. Drinkbekers gemaakt van griffioenklauwen (feitelijk antiloophoorns) en griffioeneieren (feitelijk struisvogeleieren) waren geliefde objecten aan de Europese vorstenhoven.

dsc03028adamoudekerk.jpg
Amsterdam: wapenbord in de Oude Kerk met griffioenen als wapendragers.

Heraldiek
 
In de Middeleeuwen geloofde men ook dat paarden een enorme hekel hadden aan griffioenen en er doodsbang voor waren. Een schild met een griffioen zou de paarden van tegenstanders in verwarring brengen. In Engeland verschijnt de eerste griffioen in 1167 op een wapenschild.
Of de voorpoten bij de arend horen of bij de leeuw was geen uitgemaakte zaak. Je ziet beide optreden.
Als er alleen een kop wordt afgebeeld is hij herkenbaar aan zijn (paarde-)oren.
 

via via van www.ngw.nl
griffioenenineuropa.gif
Voorkomen van griffioenen in gemeentewapens

Mannelijke dieren
 
Mannelijke griffioenen in de heraldiek zijn relatief zeldzaam. We treffen er overigens eentje aan op het wapen van H.K.H. Prinses Juliana.
Aangezien de griffioen vooral populair was bij adelijke hoven in Polen en omliggende landen, kreeg Prinses Juliana de griffioen mee via haar vader: prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin.

wapenjuliana.jpg
Wapenschild van H.K.H. Prinses Juliana, met leeuw en griffioen

BACK

START

NEXT