Bovenlichten en snijramen in Nederland

13. De klassieke kroonlijst

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc04892dordrecht.jpg
Dordrecht: pand uit tijd van Lod XIV(1728) met rechte kroonlijst en rondgebogen fronton

Het strenge Classicisme

Vanaf 1670 wordt het classicisme nog een stuk strakker. De pilasters moeten van de gevel verdwijnen want die verstoren de klassieke harmonische verhoudingen. De gevel wordt aan de bovenzijde rechtgetrokken door een kroonlijst.

Om het dak aan het oog te ontrekken wordt er op de gevel wel vaak een attiek (= balustrade) geplaatst met daarin mooi centraal een kuif, opgebouwd uit S krullen, met in het midden een schelp of acanthusblad.

Veel van de gebouwen waar deze attieken op voorkomen, zijn huizen van wat oudere datum, die aangepast werden aan deze nieuwe trend van de Lod. XIV stijl.

dsc07913sneek.jpg
Sneek: Het Kleinzand. Stadsgracht met huis-aan-huis klassieke kroonlijsten

De grachten in de steden gaan er nu in de 18e eeuw heel anders uitzien. Ouderwets zijn plotseling de oud-Hollandse trapgevels, de hals-, tuit-, klokgevels. 'Een strakke gevel alstublieft.'
De ogen van Europa zijn nu gericht op Frankrijk, op Parijs. De Franse mode heeft een enorme invloed. We zien dit type huizen met strakke kroonlijsten overal in ons land verschijnen. Ze blijven de hele 18e eeuw zo gebouwd worden. Enkel de versiering verandert met de mode mee.
 
Toch zouden er op de dorpen ook in de 18e eeuw nog heel wat panden met klok- en tuitgevels worden gebouwd. Men is daar eerder aangewezen op de plaatselijke timmerman en aan nieuwerwetsigheden wen je nu eenmaal op een dorp niet zo snel.

BACK

START

NEXT